fredag den 5. oktober 2012

Bæredygtig udvikling i Morsø Kommune


Mors er Linfjordens største ø med et areal over 360 kmmed en historisk naturhistorie der fortæller om verden for 60 million år siden.  I dag er Mors stadig kendt for sin enestående natur, og vil blive ved med at blive det. Det er derfor en vigtig opgave for de lokale politikere, at gør en indsats for klimaet. Morsø kommune har i den anledning indgået en aftale med Naturfredforeningen, om at kommunen skal være en ”klimakommune”.
 Morsø kommunes klimaplan handler om forbedring af klimaproblemer i fremtiden ved besparelse på energiforbruget og omlægning til vedvarende energi. Ligeledes er der tale om konkrete aktiviteter og projekter, som skal udfører de teoretiske mål ud i virkeligheden.   

 


                  Visioner og Mål:
-          reduktion af CO2 udledning, samtidig at være i front på klima- og energi – område.
-          At mors skal være COneutral i fremtiden. Det skal ske gennem besparelser på energiforbruget, og mere anvendelse af vedvarende energi
-          Bred involvering og forankring. Inddragelse af borger, virksomheder, landbruget og forskningsinstitutter, for at løse fremtidens udfordringer på klima – og energiområdet
-          Etablering af samarbejde og netværk. Flere forpligtende aftaler og samarbejde omkring udvikling af initiativer på klima – og energiområde.
-          Skabelse af vedvarende energi og besparelse på energiforbruget. Der skal være fokus på vækst og arbejdsplads gennem innovative projekter på klima - og energiområdet. 
   
Mål for 2025

-          Mors skal være selvforsynende med vedvarende energi, både til opvarmning men samtidig også være storproducent af el fra vedvarende energi.
-          Morsø kommune skal som virksomhed opnå mindst 30 % reduktion af Co2 udledning sammenlignet med 2008. 


Kommunens klimaplan som har til formål at sætte et større fokus på området i fremtiden, er allerede fuld gang med mange initiativer.
      Mors er næsten selvforsynet med elektricitet, der kommer fra 89 vindmøller 
    I 2009 blev Danmarks største bioanlæg åbnet på Mors. Her er målet, at der skal kunne leveres fjernvarme i form af 8.500MWh årligt. Bag dette projekt stod 70 landmænd fra mors.
   Alle Morsø kommunes lokale er blevet energimærket, hvilket både ville resultere i mindre CO2 udledning, og samtidig direkte besparelse på udgifter til energiforbruget. 
   For at sætte større fokus på klima området, indgik Morsø kommune i 2009 en aftale med Naturfredsforening om at blive til en af de mange klimakommuner. Her forpligter man sig bl.a. til at reducere CO2 udslip med 2 % frem til 2025.
   Energimesse, som skal være et led i budskabet om anvendelse af energirigtige løsninger, har været en planlagt begivenhed de sidste par år. Her er der mulighed for komme tæt på de miljøvenlige løsninger, og få et overblik over de mange muligheder. 

Co2 - udledning på Mors og i Danmark 


      CO2 udledning er en af de mest omtalte og debatterede emner indenfor klima politikken på globalt plan. I Morsø kommune har man ligeledes strategier om nedskæring af CO2Den nuværende (tallene er fra 2009) CO2 udledning fordelt på de forskellige sektorer: 



Det ses at pr. borger på Mors i gennemsnittet udleder 12 ton CO2 pr. år.  Det fremgår ligeledes at     Landbruget er den største CO2 synder, samtidig med at transporten kommer efterfølgende. Det skal dog bemærkes at Landbrug er den primære produktion på Mors, og transport er en stor del af dette erhverv. 

Denne tabel fra globalis viser at der blev udledt 8,27 tons CO2 pr. indbygger i 2009


Vi kan altså se, at indbyggerne på Mors udleder en meget større del CO2 end resten af befolkning, og      
det er derfor vigtigt, at der sættes fokus på nedskæring af CO2 og ligeledes en fremtidig brug af 
vedvarende energikilder.



Brug af vedvarende energi på mors

Mors benytter allerede mange af de vedvarende energikilder, og bestræber sig på at forøge dette forbrug. Mors er i dag næsten selvforsynet med elektriciteten fra de 89 vindmøller, som Morsø kommune har del i. Derudover bruger mange husstande brændsler såsom halm, træ, raps og bioanlæg på større landbrugspladser. Der arbejdes videre med udvidelse af vindmøller, hvor man vil opstille store vindmøller i Sindbjerg. Kommunen bestræber sig på at skaffe billigere energi, og en erstatning af fossile brændstoffer med vedvarende energikilder.  
Morsø kommune er samtidig taget det næste skridt og er gået over til solceller. Morsø kommune får Nordjyllands største samlede solcelleanlæg. Solcelleanlægget er en del af Morsø kommunes energibesparende projekter, som har mål om at blive CO2 neutral i 2025.
Med anlægget vil ca. 60 % af strømforbruget på de administrationsbygninger blive produceret via. solenergi, som i øvrigt også er CO2 neutral, og giver samtidig en årlig besparelse på 300.000 kr.

Alt arbejdet i projektet bliver udført af lokale virksomheder, her opnår man altså også beskæftigelse. Projektet bliver finansieret af kommunens energipulje, og man vurdere at projektet vil tjene sig selv hjem efter ca. 10 år.  Projektet ses som en stor skridt mod forøget brug af d vedvarende energikilder, og et bevis på det kan udføres i virkelighed.
De vedvarende energikilder sparer sig mange steder, men dog er der stadig både fordele og ulempe ved brug af solenergi og solceller.

 Fordele:
-          Solceller er støjfri, CO2 neutral og har ingen bevægelige dele.
-          Solceller er miljøvenlig - 10 kvadratmeter solceller sparer ca. en halv ton CO2 om året.
-          Solceller producerer strøm i dagtimerne, hvor forbruget er størst.
-          Solceller er en god forretning. På grund af gode skatte- og tilskudsregler kan langt de fleste tjene penge på et solcelleanlæg. Samtidig skabes der nye arbejdspladser.
-          Solceller har en lang levetid og holder godt. Typisk er der en garanti på 20 år.
-          Der er (næsten) ingen vedligeholdelse ved solceller.
-          Solceller kan integreres i bygningens arkitektur - enten som bygningselement i tag og facader, sat i vinduer eller som solafskærmning. Dermed kan du spare udgifter til disse bygningsdele.
-          Et hus med solceller kan være nemmere at sælge.


Ulemper:
-          Solceller producerer mindre strøm i skygge. Derfor skal man sørge for, at fx træer, antenner, skorstene og kviste ikke kaster skygge over solcellerne i løbet af dagen. Dette vil reducere den optimale udnyttelse af solenergien. 
-          Det kan være svært at montere solceller på ældre villaer, da de ofte har mange detaljer og fremspring, som kan give uønsket skygge.
-          Solceller kan fremstå som fremmed elementer, der forringer et hus’ arkitektoniske kvalitet.
-          Solceller kan gøre nogle tage - specielt flade tage, hvor fygesne kan ligge sig under stativer med solceller - for tunge til tagkonstruktionen. 









1 kommentar:

  1. Der er også det at man ind i mellem skal spar på solens energi - altså ikke bruge aircondition, men brug i stedet solafskærmning på vinduerne - blot et input :-)

    SvarSlet